Deputatul Vasile Nagy: Trebuie să fim conștienți de importanța ariilor protejate

Ariile protejate reprezintă o soluție eficientă și ieftină pentru atenuarea impactului schimbărilor climatice. Acestea joacă un rol extrem de important în reducerea emisiilor de dioxid de carbon din atmosferă – 15%. Deputatul arădean Vasile Nagy va susține o declarație politică cu titlul: „Ariile protejate ale României”, pentru a sublinia importanța acestora.
„Ariile protejate sunt adevărate scuturi de apărare împotriva dezastrelor naturale, oferind spațiu pentru scurgerea inundațiilor, stabilizând solurile, evitând astfel alunecările de teren și protejându-ne de ravagiile furtunilor. Pentru a sublinia importanța acestora, voi susține o declarație politică. România este țara cu o mulțime de obiective turistice ce pot fi vizitate de turiști pentru a descoperi frumusețile zonei. În România există mai multe parcuri naționale și parcuri naturale ce sunt recunoscute prin lege drept arii protejate și au ca scop protejarea elementelor naturale. Categoriile de arii protejate desemnate în România de interes național cuprind Rezervațiile Științifice, Parcurile Naționale, Monumente ale Naturii, Rezervațiile Naturale și Parcurile Naturale. Categoriile de arii protejate desemnate în România de interes comunitar cuprind Arii Speciale de Conservare, Situri de Importanță Comunitară, Arii de Protecție Specială Avifaunistică. Ariile speciale de protecție avifaunistică sunt desemnate prin hotărâre a Guvernului și fac parte din rețeaua Europeană NATURA 2000. Categoriile de arii protejate desemnate în România de interes internațional cuprind Rezervații ale Biosferei (UNESCO), Zone umede de importanță internațională – situri RAMSAR, Situri naturale ale patrimoniului natural universal – UNESCO, Geoparcuri.
Pe măsură ce societatea umană se concentrează mai mult pe dezvoltarea economică, în goana după bunăstarea materială se pierde din vedere faptul că nu există dezvoltare fără resurse naturale. Se poate spune că în ariile protejate oamenii sunt „constrânși” să-și redefinească scara valorilor, punând la baza dezvoltării Natura cu resursele ei. Ariile protejate sunt esențiale în conservarea capitalului natural și cultural întrucât includ cele mai reprezentative și semnificative zone din punct de vedere al biodiversității, al valorilor naturale și culturale asociate. Măsurile de management în aceste arii se elaborează și se implementează în așa fel încât să se mențină sau chiar să se refacă, acolo unde este nevoie, ecosistemele naturale și populațiile de specii sălbatice, menținându-se în același timp sau căutându-se soluții pentru utilizarea durabilă a resurselor naturale. Ariile protejate sunt adevărate „săli de clasă în aer liber” în care oamenii pot fi educați cu privire la importanța naturii și necesitatea conservării și a dezvoltării durabile”, a declarat Vasile Nagy, deputat de Arad.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here